marți, 15 februarie 2011

Intru aceasta zi, pilda folositoare de suflet, din Pateric, despre nevointa, curatenie si milostenie.
    Era un mirean foarte evlavios in viata lui si a venit la ava Pimen. S-au mai intamplat la batran si alti frati cerand de la dansul sa auda vreun cuvant. Si zicea batranul mireanului celui credincios: "Graieste fratilor vreun cuvant". Iar el se ruga, zicand: "Iarta-ma, ava, eu, ca sa ma invat, am venit". Si, silit fiind de batran, a zis: "Eu sunt mirean, vanzand si negutatorand verdeturi; dezleg si fac legaturile mai mici, cumpar cu putin si vand cu mult. Insa, din Scriptura, nu stiu sa spun. Dar o pilda vreau, totusi, sa zic:
    Un om a zis prietenului sau: fiindca am pofta sa vad pe imparat, vino cu mine. Si i-a zis lui prietenul: Vin cu tine, pana la jumatatea caii. Si a zis altui prieten al lui: Vino tu sa ma duci la imparat. Iar acela i-a raspuns: te duc pana la palatul imparatului.
    Si a zis si celui de al treilea prieten: Vino cu mine la imparat. Iar el a zis: Eu vin si te duc la palat si graiesc si te infatisez la imparat." Si il intrebau pe el: "Care este puterea pildei ?"
    Si, raspunzand, le-a zis lor: "Cel dintai prieten este nevointa, care povatuieste pana la drum. Cel de al doilea prieten este curatenia, care ajunge pana la cer. Iar prietenul al treilea este milostenia, care conduce pana la Imparatul Dumnezeu, cu indrazneala." Si, asa fratii, folosindu-se, s-au dus. Dumnezeului nostru, slava !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu