ˇ Se recunoaste aici o putere a numelui Lui insusi, puterea de-a ne ajuta sa parasim pacatele si sa ne bucuram de mila Lui, de comuniunea cu El potrivit saraciei noastre. Cand rostim numele lui Hristos cu credinta, El Insusi vine la noi. Numele cuiva este o punte intre el si cei ce-l rostesc cu respect. Cand cineva rosteste numele meu, eu sunt atras in legatura cu cel ce mi-l rosteste. (Filocalia XII)
ˇ De te scoli la slujba ta sa nu fii nepasator sau cu negrija si in loc sa-L cinstesti pe Dumnezeu, mai vartos sa-L dispretuiesti, ci ramai cu toata frica cu mintea ta la rugaciune. Nu te rezuma de pereti si nu-ti muia picioarele sprijinindu-te intr-unul si usurandu-l pe celalalt. Trezeste inima ta ca sa nu caute hoinarind cu gandurile si astfel Dumnezeu sa primeasca jertfa ta. (Fil. XII)
ˇ De cantati impreuna, fiecare din voi sa-si faca rugaciunea lui, iar de este cu voi un strain, rugati-l cu dragoste ca sa-si faca rugaciunile lui. Spuneti-i aceasta pana la a doua sau a treia oara, fara cearta. In ceasul aducerii darului tau spune gandurilor si simturilor tale sa staruie in frica lui Dumnezeu ca sa te invrednicesti de Taine si sa te vindece Domnul.(Fil. XII)
ˇ Omul sa-si predea toata inima sa ascultarii lui Dumnezeu rugandu-se cu adevarat astfel: ''Doamne, sunt inaintea Ta pentru ca eu nu cunosc ce-mi este de folos. Lupta-te Tu, caci eu nu cunosc rautatea lor.'' Si daca lucrezi conform invataturii Mantuitorului, El nu te va lasa sa ratacesti in ceva, dar de nu implinesti decat o porunca sau doua, nu te-ai predat pe tine ascultarii de El si in acest caz nici El nu se ingrijeste de tine. Caci precum un locsor nu poate ajuta celui ce-l lucreaza sa-l curateasca de neghina si de aceea daca se seamana in el samanta, nu poate face sa odrasleasca cele dupa fire cu cele contrare firii, ci acestea le ineaca pe primele pentru ca sunt mai adanci in radacini, asa daca nu te cureti pe tine de voile trupesti, nu te poti pazi de pacat daca nu te feresti de cele ce-l nasc. (Omul nu poate face cele ale omului pentru ca nu se poate elibera de puterile vrajmasului fara ajutorul lui Dumnezeu. El nu stie de fapt ce-i este de folos fara lumina lui Dumnezeu de aceea voia omului in ea insasi nu stie ce are de facut spre folosul lui; este deci nevoit sa se roage lui Dumnezeu pentru a-i descoperi voia Lui ca sa stie ce sa faca in interesul sau. Omul nu cunoaste prin el insusi nici rautatea, ca e de la diavol si ca e rautate; el crede in mandria lui ca tot ce voieste el supunandu-se patimilor egoiste este bun.) (Fil. XII)
ˇ ''Domnul nostru este foc mistuitor'' (Evrei 12,29) caci precum focul topeste ceara si usuca noroiul, asa si meditatia ascunsa topeste gandurile urate si departeaza patimile sufletesti, lumineaza mintea, da stralucire intelegerii si bucura inima. Fiindca meditatia ascunsa loveste demonii si alunga gandurile urate. (Meditatia este reflectia la tainele dumnezeiesti nemarginite care se afla mai presus de gandurile referitoare la placerile trupesti. Cugetarea la acele taine da omului adevaratul sens al existentei, il lumineaza si-l umple de putere de la Dumnezeu.) Caci ceea ce lumineaza omul launtric si-l inarmeaza prin reflectia (meditatia) ascunsa se intareste de catre Dumnezeu, se imputerniceste de ingeri, se slaveste de catre oameni. Meditatia si citirea ascunsa este casa de nedefaimat a sufletului, turnul neclatinat si tarmul cel linistit care pastreaza sufletul netulburat. Caci demonii sunt greu loviti cand monahul se intrarmeaza cu meditatia si cititul. Meditatia este faclia mintii si desteptarea constiintei, ea topeste desfraul, slabeste iutimea, alunga mania, departeaza rautatea si scoate afara nedreptatea. Meditatia da stralucire conducerii mintii, alunga lenevia, naste strapungerea inimii, aduce frica de Dumnezeu, pricinuieste lacrimile, naste smerita cugetare, privegherea bucuroasa de noapte si rugaciunea netulburata. Reflectia alunga gandurile murdare, biciuieste demonii, curateste trupul. Aceasta il invata pe om indelunga rabdare, aduce infranarea si pregateste intelegerea mortii. (Fil. XII)
ˇ Sezand la masa cu fratii, de esti mai tanar nu spune mintii ''nu manca'', ci adu-ti aminte de pacatele tale ca sa nu mananci cu placere si intinde mana numai la cele dinaintea ta. De este ceva inaintea altuia, sa nu intinzi mana ta la aceea. Hainele tale sa-ti acopere picioarele iar genunchii sa fie uniti intre ei. Nu intinde mana ta spre cele ce ti se pun inainte spre mancare. (Fil. XII)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu